Extrem fattigdom
Med extrem fattigdom menas att leva på mindre än 1,9 amerikanska dollar om dagen. Extrem fattigdom gör människor extra sårbara för oförutsedda händelser som sjukdomar eller naturkatastrofer.
Global utveckling
Har extrem fattigdom i världen ökat eller minskat sedan 1990?


Återkoppling
Antalet människor som lever i extrem fattigdom har mer än halverats sedan 1990! Sedan 1990 har omkring 1,1 miljoner människor tagit sig ur extrem fattigdom. I centrala och södra Asien har andelen extremt fattiga minskat från 34,7 till ca 14,4 procent mellan 1999-2013! För att fler människor ska kunna ta sig ur extrem fattigdom krävs att de får en lön som matchar arbetsinsatsen och att världen jobbar hårt för tillgång till vård, utbildning och vatten.
Jämför länder

Sverige

0
procent av befolkningen lever under 1,90 dollar/dag

0
procent av befolkningen lever under 1,90 dollar/dag
Återkoppling
Globala mål
Vilka av de globala målen måste världens länder arbeta med för att utrota den extrema fattigdomen i världen?










Världens länder arbetar tillsammans för att uppfylla 17 globala mål för hållbar utveckling innan år 2030. Till höger hittar du 10 mål som hänger ihop med extrem fattigdom. Klicka på läs mer för mer info om ett mål.

Mål 1
INGEN FATTIGDOM

Mål 1
INGEN FATTIGDOM
De senaste åren har vi sett fantastiska framsteg när det gäller att bekämpa den extrema fattigdomen i världen. Framstegen har bidragit till att fler har råd att skicka sina barn till skolan, att alla i familjen kan äta sig mätta och att fler människor lever friska liv.
Fattigdom är mycket mer än bara inkomst. Det handlar även om brist på makt, inflytande och säkerhet. Fram till år 2030 ska fler människor kunna leva sina liv i frihet och med fler möjligheter.

Mål 2
INGEN HUNGER

Mål 2
INGEN HUNGER
Den goda nyheten är att det finns tillräckligt med mat i världen för alla, men vi behöver omfördela våra resurser och ta tillvara på den mat vi producerar.
Mål 2 innebär att världens länder ska arbeta för att trygga matförsörjningen och skapa ett hållbart jordbruk så kan fler människor få i sig den näring de behöver, samtidigt som vi tar vara på jorden på ett bra sätt.

Mål 3
HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE

Mål 3
HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE
För att det ska lyckas satsar världens länder bland annat på att minska mödra- och barnadödligheten, halvera antalet dödsfall och skador i trafikolyckor, utrota epidemier av exempelvis aids och tuberkulos, se till att färre dör eller blir sjuka på grund av föroreningar i marken, vattnet eller luften och mycket mer.
God hälsa är både en rättighet och en förutsättning för att vi alla ska kunna bidra till samhället.

Mål 4
GOD UTBILDNING FÖR ALLA

Mål 4
GOD UTBILDNING FÖR ALLA
Världens länder ska enligt mål 4 arbeta för att skapa en trygg och inkluderande lärandemiljö för alla. Utbildningsmiljöer som är anpassade för barn och vuxna med funktionsvariationer ska förbättras. Män och kvinnor ska ha samma möjlighet att studera vidare efter gymnasiet. Dessutom ska världens länder se till att alla ungdomar får lära sig läsa, skriva och räkna.
Med mål 4 ska inte bara fler få gå i skolan, utan kvaliteten på både skolan och lärarna ska höjas.

Mål 5
JÄMSTÄLLDHET

Mål 5
JÄMSTÄLLDHET
Mål 5 handlar om att avskaffa alla former av diskriminering av flickor och kvinnor överallt i världen. Alla länder ska därför garantera att flickor och kvinnor har möjlighet till utbildning, lever i frihet från våld och att skadliga traditioner som barnäktenskap upphör.
FN:s befolkningsfond (UNFPA) arbetar med att utbilda om rätten till sexuell och reproduktiv hälsa. De stärker flickors rättigheter genom att arbeta mot barnäktenskap och könsstympning.

Mål 8
ANSTÄNDIGA ARBETSVILLKOR OCH EKONOMISK TILLVÄXT

Mål 8
ANSTÄNDIGA ARBETSVILLKOR OCH EKONOMISK TILLVÄXT
Dessutom ska världens länder arbeta för en turism som gynnar lokala produkter och skapar schyssta arbeten för att den ekonomiska tillväxten ska kunna öka lokalt.
Tyvärr finns det ofta ett samband mellan ekonomisk tillväxt och miljöförstöring, till exempel att produktionen ökar och bidrar till föroreningar. Därför ingår det under mål 8 att försöka bryta det sambandet och se till att den ekonomiska tillväxten inte påverkar miljön negativt.

Mål 10
MINSKAD OJÄMLIKHET

Mål 10
MINSKAD OJÄMLIKHET
Förutom det ska världens länder också säkerställa att låginkomstländer får en stärkt röst i globala internationella ekonomiska och finansiella institutioner.
Dessutom lovar världens länder under mål 10 att underlätta en ordnad, säker, reglerad och ansvarsfull migration och rörlighet av personer.

Mål 13
BEKÄMPA KLIMATFÖRÄNDRINGEN

Mål 13
BEKÄMPA KLIMATFÖRÄNDRINGEN
Effekterna av klimatförändringen påverkar alla människor och länder på jorden. De som drabbas hårdast är de som lever i fattigdom, eftersom de som saknar resurser har svårare att återhämta sig efter naturkatastrofer. Därför ingår det under mål 13 att stärka motståndskraften mot naturkatastrofer i alla länder.
Världens ledare har enats om åtgärder för att förhindra klimatförändringen genom att skriva på ett omfattande avtal, Parisavtalet. Målet är att hålla den globala temperaturökningen under 2 grader. Dessa åtgärder ska därmed finnas med i alla politiska områden och i all samhällsplanering.

Mål 16
FREDLIGA OCH INKLUDERANDE SAMHÄLLEN

Mål 16
FREDLIGA OCH INKLUDERANDE SAMHÄLLEN
Fredliga samhällen där alla är inkluderade är en förutsättning för att lyckas med hållbar utveckling och världens ledare har enats om att alla former av våld runt om i världen måste minska. Det innebär att vi bland annat måste eliminera människohandel, våld och tortyr mot barn.
I mål 16 ingår också sådant som minskad korruption, att minska vapenflödena och att tillhandahålla juridisk identitet och födelseregistrering för alla.

Mål 17
GENOMFÖRANDE OCH GLOBALT PARTERSKAP

Mål 17
GENOMFÖRANDE OCH GLOBALT PARTERSKAP
Partnerskapet måste byggas på gemensamma principer och värderingar som är eniga om att prioritera människor och planetens behov i fokus, på lokal, nationell och global nivå.
I mål 17 ingår också långsiktiga investeringar gällande hållbar energi, infrastruktur, transport och informations- och kommunikationsteknik.
Fokus
Under varje fokus kan du läsa mer om hur utvecklingen sett ut i världen på just det området och jämföra utvecklingen mellan länder.